Beaton: Hark! A Vagrant

fatponyhark

Kanadalainen Kate Beaton (1983-) on tämän hetken suosituimpia verkkosarjakuvan tekijöitä ja hyvästä syystä: hänen äkkiväärät piirroksensa ovat samalla erittäin älykkäitä että täysin hassuja. Huumorin ymmärtää helposti, vaikkei aiheesta tietäisi mitään. Jos taas aihe on entuudestaan tuttu, voi silti saada ahaa-elämyksiä odottamattomasta uudesta näkökulmasta.

Beaton ottaa aiheensa mielellään historiasta, mutta pilailee myös esimerkiksi sarjakuvahahmoilla, kirjallisuudella ja feministisillä aiheilla. Eräs loputtomasti riemua tuova aihe on esimerkiksi tuoda nykyisiä käyttäytymistapoja menneisyyden erikoisiin konteksteihin. Anarkronistinen populaarikulttuuri tuntuu tarjoavan näitä aiheita yllin kyllin. Samoin myös historian hämäriin jääneet ihmiset, naiset ja muuten väheksytyt, saavat Beatonin sarjakuvissa usein revanssin.

harkpg53

Drawn + Quarterlyn 2011 julkaisemaan ensimmäiseen kokoelmaan on valikoitu erityisesti historiallisia sarjakuvia. Täysin Beatonin sivujen alkupäästä juttuja ei ole valikoitu, mutta mikäli taiteilijan kehitys kiinnostaa, on tarjolla mahdollisuus selata sarjan kotisivujen historiaa taaksepäin. Selkein ero on, että piirtäjä oppinut kertomaan kustakin tilanteesta kaiken tarpeellisen kuvallisesti, joten alkuaikojen tekstimeriä ei enää juuri näy.

Beatonin hahmot ovat ilmeikkäitä ja tunnistettavia, vaikka ne olisi tehty nopeasti luonnostelemalla. Kokoelman etuna on, että siihen valikoidut sarjat ovat hauskimpia, vaikka piirrosjälki ei kaikissa olisikaan täysin yhtenäistä. Osa aiheista on vain ilmoille tuotuja heittoja, osasta taas on tusinan verran variaatioita. Tekijän hyväntuulinen innostus historiaa ja kirjallisuutta kohtaan on hyvin tarttuvaa.

oldasballs

Beatonin sarjakuvat tarjoavat loputtomasti käyttökelpoisia fraaseja.

Beatonilla on tapa valikoida aiheensa täysin silloisenkin kiinnostuksenkohteensa mukaan. Kuitenkin omat ja fanien mieltymykset ovat luoneet hänellekin joitakin hahmoja, jotka toistuvat usein. Eräs näistä, keskiaikaisia ongelmia ratkaisemaan alun perin lähetetty Fat Pony, on sittemmin noussut myös Beatonin 2015 ilmestyneen lastenkirjan The Princess and the Pony, päähenkilöksi.

IMG_0622

Aarteeni.

Tapasin itse Beatonin Torontossa kesällä 2015, ja taiteilija oli tarpeeksi mukava jutellakseen kunkin faninsa kanssa samalla kun piirsi omistuspiirrosta. Muissa Pohjoimaissa vieraillutta taiteilijaa vaikutti kiinnostavan Suomi, joten kutsuin hänet vierailemaan Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla ensi vuonna. Toivottavasti hän myös saapuu uuden opuksensa kanssa.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Canadian, Hall of Fame, historia, Huumori, Sarjakuvat, Tietokoneet ja Internet Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Beaton: Hark! A Vagrant

  1. Paluuviite: Arvio: Hämähäkkimies, vuosikerta 1985 osa 2 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s