Kuti 38: Jodorowskyn Fabulas Panicas

fabulas

kuti38Olen kirjoittanut elokuvaohjaajanakin tunnetusta Alejandro Jodorowskysta (1929-) ja hänen sarjakuvistaan runsaasti Populisti-verkkojulkaisuun (ja se kolmas osakin juttusarjaa on jossakin vaiheessa tulossa). Tästä syystä tässä blogissa en välttämättä ole lähiaikoina käsittelemässä hänen pääteoksiaan, vaikka ne ehdottomasti kunnialistalle kuuluisivatkin (Incal, Incal: Edeltävien aikojen kirjat, Madwoman of the Sacred Heart ja Metabarons nyt ainakin).

Onnekseni on eräs tuore julkaisu, jonka kautta voin puhua hieman Jodo-sarjakuvista, mutta joka ei oikein luontevasti istuisi Populistin suurartikkeliin. Helsinkiläinen Kutikuti-sarjakuvakollektiivi on nimittäin tehnyt talvella kulttuurityön ja julkaissut ilmaisjakeluna jaettavassa Kuti-lehtensä uudessa numerossa Jodorowskyn 1960- ja 70-luvun vaihteessa Chilessä tekemiä Fabulas panicas -sarjakuvia.

Myöhempiin teoksiinsa verrattuna FP-työt ovat erityisen suodattamatonta Jodorowskya. Paitsi että tekijä on itse toiminut piirtäjänä (tai joissakin tapauksissa pikemminkin kollaasin graafikkona), ei Fabulas panicas hae genrekonventioita scifistä tai westerneistä. Kyseessä ovat lyhyet sadut, jotka esittävät selkeän filosofisen vertauskuvan Jodorowskyn tarjoamalle maailmankatsomukselle, psykomagiikalle.

Jo kannesta tulee kuitenkin selväksi, ettei Jodorowsky halua antaa suoraan oppeja käteen lukijoilleen, vaan tarjota aineksia omaa oivaltamista ja hoksaamista varten. Itse tarinoissa käsitellään paljon toisinajattelua, anarkismia ja hippimäistä mielen laajentamisen ja vapauttamisen tematiikkaa. Tiettyihin ajatusmalleihin sidottu ulkomaailma suhteutuu Jodorowskyn näkökulmasta vihamielisesti avoimempaan ajattelutapaan. Tämä tietysti heijastaa aikakautensa Chileä, jossa toisinajattelijoita paiskattiin surutta vankilaan.

Itse piirrosjälki on pääasiassa varsin karkeaa ja alkeellista. Tämä tietysti alleviivaa tapaa, jolla tekijä on pyrkinyt saamaan filosofiset ajatukset mahdollisimman helposti omaksuttavaan muotoon. Paikoin Jodorowsky on ottanut selkeää mallia keskiaikaisista piirroksista, paikoin taas kollaasit ovat lähes vastaavia avaruustrippejä kuin Jack Kirbyn saman ajan kosmisissa supersankarisarjakuvissa.

Konventioiden hylkäämisen tasapainona myös Jodorowsky hylkää ”perinteisen” sarjakuvamaisen ruutujaon ja seurattavuuden. Osaa sarjakuvista pitää seurata kuin spiraalia kohti keskipistettä, osassa taas on vain yksittäinen kuva.

fabulas1

Lepakolla ja herrasmiehellä on erilainen perspektiivi maailmaan.

Moinen ota tai jätä-tason itsensä peliin paneva taiteilu on omiaan aiheuttamaan vastareaktioita. Monesta varmasti kyseessä on tekotaiteellinen ja älyllisesti vajaavainen teos. Vähemmän yllättäen itse kuitenkin pidän siitä. Jodorowskyn rakkaus outoutta kohtaan ja huumorintajuisuus tekevät sarjakuvista miellyttävää luettavaa.

Kritisoisin lähinnä loppupuolen joogaa käsitteleviä kuvia, joissa faabelien sijaan lukija joutuu seuraamaan suoraan selitettyä tekstimerta Jodorowskyn kirjaamista periaatteista. Nämä ovat enemmänkin juuri sellaista sisältöä, jota Jodo kiisti kannessa tarjoavansa. Satujen kautta ajatuksen omaksuminen on hauskempaa.

Yleisesti voisin sanoa, että Kuti on varmasti Suomen parhaita sarjakuvajulkaisuja, ja on riemastuttavaa että hyvällä tuurilla sen voi saada käsiinsä ilmaiseksi. Tekijät eivät pelkää rikkoa rajoja ja kokeilla uutta lähestymistapaa, joten Jodorowskyn hippimäisten ajattelujen julkaiseminen on täysin luontevaa jatkoa julkaisulle.

Käännöstyö ei peitä alkuperäisestä taiteesta mitään, vaan suomeksi ja englanniksi tehty käännösteksti on aina sarjojen pohjalla. Toisinaan se tekee seuraamisen hieman haastavaksi, koska sarjakuvat eivät etene perinteisesti vasemmalta oikealle, mutta kyllä jutun kärryille silti pääsee, eikä parempaa vaihtoehtoa printtijulkaisussa kai ole. Mukana on myös ansiokkaasti kaksi kontekstiin sijoittavaa tekstiä sarjakuvista. Sääli kyllä mukaan kaavailtua Jodorowskyn haastattelua ei onnistuttu saamaan.

Halusin niin kovasti varmistaa Fabulas panicas -numeroni saamisen, että tilasin Kutin kotiini vuodeksi. Voin myös lämmittäytyä idealla, että tuen näin omaehtoista julkaisua. Jos Jodorowsky-numero on vielä hankkimatta, hyvällä tuurilla esimerkiksi Vaasankadun Pienessä leffakaupassa tai Elokuvateaatteri Orionissa on vielä numeroita jäljellä.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Chile, Filosofia, Huumori, Lehdet, Sarjakuvat, Taide Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s